Ilmoitusohjeet

Havainnot Tiiraan

KyLY:n alueen lintuhavainnot ilmoitetaan ensisijaisesti BirdLife Suomen Tiira-järjestelmään, joka on osoitteessa www.tiira.fi. Tiiran käyttö ilmaista, mutta edellyttää rekisteröitymistä. Ohjeet rekisteröitymiseen ja järjestelmän käyttöön löytyvät Tiiran sivustolta.

Tiiraa voi käyttää omana lintuhavaintopäiväkirjana. Sinne voit siis kirjata ihan kaikki lintuhavaintosi kaikkialta Suomesta. KyLY toivoo, että ilmoittaisit ainakin vähintään seuraavat havainnot:

Havainnot julkaistaan Lintukymissä

Yksi havaintovuosi on 1.12.-30.11. välinen aika. Havainnot edelliseltä havaintovuodelta toivotaan tallennettavaksi Tiiraan joulukuun 15. päivään mennessä. Yhden havaintovuoden havainnot julkaistaan Lintukymi-vuosijulkaisussa "lintuvuosikatsauksessa" sekä mahdollisesti muissa kirjoituksissa. Tiiraan voi hyvin tallentaa myös vanhempia havaintoja, joita ei ole aiemmin ilmotettu yhdistykselle.
Koska vuosittain ilmoitetaan paljon havaintoja, keskimäärin 44 000 kappaletta, kaikkia havaintoja ei toki voida julkaista yksittäisenä mainintana. Ne kootaan laajempiin kokonaisuuksiin ja vain merkittävimmät havainnot julkaistaan yksittäisenä. Yhden vuoden havainnot eivät välttämättä kerro totuutta tietyn lajin esiintymisestä, joten aika ajoin julkaistaan laajempia selvityksiä.