Linnustonsuojelu

Linnustonsuojelu on keskeinen osa KyLYn toimintaa. Linnustonsuojelutoimikuntaan kuuluvat Petri Parkko ja Pekka Raukko. Käytännön suojelutyötä on esim. lausuntojen ja muistutuksien antaminen erilaisiin selvityksiin.

KyLY on tehnyt lukuisia linnustonselvityksiä ja myös laajempia luonto- ja maisemaselvityksiä, joita ovat viimeaikaiset esim. Haminan osayleiskaava, Räski-Kymi voimalinja, Anjalankosken Vehkaojansuo, jotka ovat (viranomaisten) apuna päätöksenteossa. Havaintojen ilmoittamisen ja keruun kautta tavallinen linturetkeily luo pohjan linnustonsuojelulle.

Kansainväliseen linnustonsuojeluun KyLY osallistuu BirdLifen kautta.

Saaristolintujen seuranta 1992 -2011

Linkin kautta voit ottaa yhteyttä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..


  • Vuonna 2008 KyLY aloitti rahankeruuyhteistyön Luonnonperintösäätiön kanssa. Tarkoituksena on ostaa keräysvaroilla vanhan metsän suojelualue Kymenlaaksosta. Lue lisää Kuukkelimetsä Kymenlaaksoon.
  • Sääkselle tekopesä keväällä 2006
  • Tärkeät lintualueet - IBA ja FINIBA
  • Lintulahdet Life

IBA ja FINIBA

Suomen kansainvälisesti tärkeät lintualueet (IBA )

Important Bird Areas (IBA) on BirdLife Internationalin maailmanlaajuinen hanke tärkeiden lintukohteiden tunnistamiseksi ja suojelemiseksi. Tähän mennessä on kartoitettu jo 9000 kansainvälisesti tärkeää aluetta, joista 96 on Suomessa. Alueita Kymenlaaksossa on neljä, Kirkkojärvi-Lupinlahti , Hamina, Vilkkiläntura-Ala-Pihlajanlahti , Virolahti, Itäisen Suomenlahden saaristo , Virolahti, Hamina, Kotka, Pyhtää, Ruotsinpyhtää, (Loviisa, Pernaja ja Porvoo) sekä Teutjärvi-Suvijärvi-Tammijärvi , Elimäki ja Ruotsinpyhtää.

Suomen tärkeät lintualueet-FINIBA

Finnish Important Bird Areas (FINIBA) on Suomen ympäristökeskuksen ja BirdLife Suomen koordinoima valtakunnallinen linnuston kartoitus- ja suojeluhanke. Tärkeitä lintualueita on Suomessa 411. Kymenlaaksossa alueita on 23, joista neljä on luokiteltu kansainvälisesti arvokkaiksi (ks. edellinen kohta). Kymenlaakson alueet ovat em. IBA -kohteiden lisäksi: Haapajärvi , Anjalankoski, Heinlahti , Pyhtää, Onkamaanjärvi-Haudansyvä , Hamina, Salminlahti , Hamina ja Kotka, Haukkasuo-Alajalnsuo , Anjalankoski ja Valkeala, Valkmusa , Pyhtää ja Kotka, Rautakorpi-Raitvierinen-Aitomäki , Anjalankoski ja Valkeala, Hämeenkylä-Haavisto-Hirvikoski , Elimäki, Ruotsinpyhtää, Pyhtää, Sääskjärvi , Iitti, Kuusanniemenluhta-Kuusanlampi , Kuusankoski, Suurijärvi , Anjalankoski, Kotojärvi , Anjalankoski, Hovinsaari, Kotka, Repovesi, Valkeala ja (Mäntyharju), Niskajärvi , Jaala, Arrajärvi , Iitti (ja Nastola), Pyhäjärvi-Pelinginselkä , Iitti, Jaala, Kuusankoski ja Valkeala, Lappalanjärvi-Haukkajärvi , Valkeala, Tyllinjärvi-Tuorusjärvi , Miehikkälä.

Lisää tietoa niin IBAsta kuin FINIBAsta saat BirdLife Suomen kotisivuilta.

Kymenlaakson alueella IBA-vastaavana toimii

Seppo Grönlund ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

IBA-alueiden kohdevastaavat ovat:

  • Kirkkojärvi-Lupinlahti: Seppo Grönlund ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)
  • Itäisen Suomenlahden saaristo: Tatu Hokkanen ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)
  • Vilkkiläntura-Ala-Pihlajanlahti: Roope Elfving ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)
  • Teutjärvi-Suvijärvi-Tammijärvi: Jouni Repo ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)


Muilla kohteilla ei kohdevastaavia ole. Tärkeätä olisi saada jokaiselle kohteelle vastaava, joka seuraisi niin alueen kuin sen linnuston kehitystä sekä aluetta mahdollisesti uhkaavia tekijöitä. Mikäli retkeilet jollakin em. alueella säännöllisesti, tunnet sen linnustoa tai olet muuten kohteesta kiinnostunut ilmoittaudu kohdevastaavaksi. Lisätietoja IBA-vastaavalta Seppo Grönlundilta.

Lintulahdet Life -hanke

Vuonna 2003 käynnistyneessä Lintulahdet Life -hankkeessa on mukana kaksitoista eteläsuomalaista lintukosteikkoa, jotka kuuluvat Natura 2000 -verkostoon. Nelivuotisen hankkeen vaikutukset ulottuvat 3630 hehtaarin alueelle ja sen puitteissa tehtävä yhteistyö kunnista yrityksiin ja yksityishenkilöihin.

Kymenlaaksossa Lintulahdet Life -hankkeessa on yhteensä viisi kunnostuskohdetta: Kotkan ja Haminan alueelle ulottuva Salminlahti, Haminan Kirkkojärvi ja Lupinlahti sekä Virolahden Kirkon-Vilkkiläntura. Lisäksi mukana ovat Pyhäjärven lintulahdet Jaalan, Iitin ja Valkealan kunnissa (Iitin Mukulanlahti Urajärvellä, Jaalan Jaalanlahti, Kyrönlahti ja Suolalahti sekä Jaalan/Valkealan Lintukymi). Uudellamaalla kunnostetaan samanaikaisesti seitsemän lintulahtea. Kosteikkojen hoito- ja käyttösuunnitelmat tehdään yhteistyössä paikallisten asukkaiden ja maanomistajien kanssa. Lintulahdet Life -hankkeen 3,3 miljoonan euron kokonaiskuluista puolet katetaan EU:n LIFE luonto -rahaston avulla.

Hankkeen toteuttajina ja sen suurimpina kansallisina rahoittajina ovat Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan ympäristökeskukset.