Yhteishavainnointipäivä

  • la 20.4.2024 klo 5:3013:30
  • KyLY:n toiminta-alue

Päivän perusidea on se, että monessa paikassa havainnoidaan sama aika muuttoa, ja muuttohavainnot ilmoitetaan Tiiraan. Näin voidaan paitsi viettää kiva lintupäivä, myös tehdä mielenkiintoista vertailua muutosta eri paikkojen välillä. 

Tänä keväänä yhteishavainnointi on La 20.4.2023 klo 5.30-13.30. Mikäli lauantaille osuu huono sää, siirretään yhteishavainnointi sunnuntaille 21.4. Mahdollisesta siirrosta ilmoitetaan viimeistään torstaina 18.4. kylyverkossa, kotisivuilla ja Facebookissa. 

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita välttämättä. Olennaista on havainnoida ko. väli, kirjata muuttavat (muuttolennossa havaitut) linnut ylös ja ilmoittaa ne Tiiraan. 

Havainnot on hyvä ilmoittaa tunnin jaksoina Tiiraan (siis samaan havaintoon eri rivit kultakin tunnilta: klo 5.30-6.30, klo 6.30-7.30 jne), mutta tarvittaessa voi ilmoittaa myös koko ajan havainnot yhdellä rivillä. Vertailujen kannalta on kuitenkin erityisen toivottavaa, että jos havainnoi pidempään kuin yhteisen jakson, muun ajan muuttajat laittaa havaintoon eri rivillä.  

Halutessaan voi muutonseurannan ohella osallistua myös havaintopaikkojen väliseen pinnakisaan, jossa on sama väli klo 5.30–13.30. Tuolloin tulee ilmoittaa paikan lajimäärä sekä pari parasta lajia klo 18 mennessä Esa Partaselle: esa.partanen(at)yahoo.com / viestillä /whatsapp 045 341 1075 (huom uusi numero!). Kisan tulokset ilmoitetaan Kylyverkkoon ja osallistujille samana iltana. 

Kisaan lasketaan kaikki paikalta havaitut lajit, vaikka vain yksi olisi havainnut. Paikkana lintutorni tai muu max 20 x 20 metriä oleva alue. 

Tervetuloa mukaan tapahtumaan niin aiemmin tapahtumaan osallistuneet kuin uudetkin!

Esa Partanen, Kotka 
esa.partanen(at)yahoo.com

Yhteishavainnointiin lomakepohja ynnä muuta ohjeistusta: https://www.kyly.fi/toiminta/yhteishavainnointi/