Yhteishavainnointi

KyLY:n alueella on vuodesta 2010 lähtien järjestetty yhteishavainnointipäivät kevään ja syksyn parhaisiin muuttoaikoihin; keväällä huhtikuun loppupuolella ja syksyllä syys-lokakuun vaihteessa.  

Päivän perusidea on se, että monessa paikassa havainnoidaan sama aika muuttoa. Paikkojen välillä on järjestetty samalla myös paikkojen välinen pinnakisa.  

Päivänä on kulloinkin ilmoitettu lauantai-päivä ja mahdollinen siirto sunnuntain varapäiväksi ilmoitetaan viimeistään torstai-illalla mm. Kylyverkkoon.

Havainnointi
Havainnointipaikan saa itse valita, paikkaa ei tarvitse etukäteen ilmoittaa, mutta toki tiedon voi myös jakaa muille esim. Kylyverkossa.  

Yhteinen havainnointiaika on keväällä klo 5.00 – 13.00 tai 5.30 – 13.30, syksyllä 7.00 – 13.00 tai 7.30 – 13.30, riippuen auringonnousuajasta. 

Kaikki muuttolennossa havaitut linnut kirjataan ylös, ja nämä havainnot kirjataan Tiiraan päivän jälkeen. Jos havainnoi porukalla, on syytä selvästi sopia kuka kirjaa havainnot ja ilmoittaa ne Tiiraan. 

Muutto on hyvä kirjata tunnin jaksoissa: esim. jos havaintojakso alkaa 5:30, ensimmäinen jakso on 5:30 – 6:30, seuraava 6:30 – 7:30 jne. 

Havaintojen ilmoittaminen Tiiraan 
Huomaa myös erillinen ohje Tiiraan tallentamisesta. 

Havainnoissa ilmoitetaan omilla riveillä vähintään muuttavat ja paikalliset omilla riveillään. Jos on kirjannut tunnin jaksoissa muuton, jokainen tunti omalle rivilleen. 

Ainakin runsaimmista lajeista ilmoitetaan Tiiraan mielellään muuttosuunnasta tietoa lisätietoja -kenttään. 

Jos aloittaa havainnoinnin jo ennen yhteistä aloitusaikaa tai jatkaa havainnointia vielä yhteisen ajan jälkeen, nämä havainnot tulee kirjata erikseen ja ilmoittaa Tiirassa omilla riveillä (voivat olla kyllä samassa havainnossa).

Pinnakisa 
Pinnakisa on yhteisen havaintoajan kestoinen ja siinä lasketaan havaintopaikalta havaitut kaikki lajit, riittää jos yksikin paikalta havaitsee lajin. Alueena, josta lajit lasketaan, on joko lintutorni tai max 10x10 m alue.

Yhteishavainnointia Kotkan Hovinsaaressa
Syksyllä 2016 muuttoa havainnoitiin muun muassa Kotkan Hovinsaaressa.

Yhteishavainnointipäivän koosteita