Lintutilannekatsaus 07.-13.03.2022

14.3.2022

Tervetuloa seuraamaan viikoittaisia lintutilannekatsauksia, joissa käydään läpi kevätmuuton etenemistä ja lintutilanteen kehittymistä Kymenlaakson näkökulmasta.

Kulunut viikko on tuonut keväälle lukuisia uusia lintulajeja Kymenlaaksoon. Etenkin loppuviikosta ilmojen lämmetessä lintujen muuttopaineet ovat varmasti alkaneet kasvaa Lounais-Suomessa, jossa on kiuruja ja hanhia jo sadoittain. Joitakin töyhtöhyyppiä, kanadanhanhia, kiuruja sekä uuttu- ja sepelkyyhkyjä on havaittu jo Kouvolaa myöten, mutta määrät ovat olleet vielä hyvin vähäisiä runsaan lumitilanteen takia.

Sulapaikat ovat merenkin rannoilla vielä hyvin vähäisiä, mutta ne muutamat houkuttelevat jo heti auetessaan telkkiä ja laulujoutsenia. Erityisen hyvä alkukevään sulakohde on Lupinlahden silta Haminassa, jonka alunen aukeaa ensimmäisten joukossa keväisin.

Viikon aikana tehtiin myös useita pöllöretkiä ympäri maakuntaa. Retkillä löytyi pöllöreviireitä seuraavasti: lehtopöllö 31, viirupöllö 12, huuhkaja 11, helmipöllö 8, sarvipöllö 2.

Uusia lajeja keväälle: pikkujoutsen, kanadanhanhi, kaulushaikara, töyhtöhyyppä, nokikana, uivelo ja kangaskiuru.

Viikon harvinaisuudet: kaksi hiiripöllöä Kouvolan Elimäellä, lapinpöllö Iitissä, pähkinänakkelit Virolahden Pyterlahdessa, Kouvolan Muhniemellä ja Sippolassa sekä nokkavarpuset Haminan Saviniemessä (1) ja Kouvolan Kuusankoskella (2).

Tulevalle viikolle luvataan edelleen kauniita aurinkoisia retkipäiviä ja heikkoa länsi/etelätuulta, joka on omiaan tuomaan lisää kevätmuuttajia Kymenlaaksoon. Yöpakkaset hidastavat vielä lumien ja jäiden sulamista.

Havainnot on kerätty havaintopalvelu Tiirasta (www.tiira.fi).

Kotkassa havaittu kaulushaikara oli poikkeuksellisen aikainen etenkin tällaisena lumitalvena. Myös havaintopaikka oli erikoinen: keskellä kaupunkia puussa. (kuva: Joni Räsänen)
Kevään ensimmäiset kanadanhanhet ovat saapuneet Kymenlaaksoon viime viikolla. (kuva: Eetu Paljakka)