EuroBirdwatch: Yhteishavainnointipäivä

  • la 2.10.2021 klo 713
  • KyLY:n toiminta-alue

VAHVISTUS: Syksyn yhteishavainnointi järjestetään la 2.10.! Päivä vahvistetaan torstaina 30.9.

Päivän perusidea on se, että monessa paikassa havainnoidaan sama aika muuttoa. Paikkojen välillä on järjestetty samalla myös paikkojen välinen pinnakisa. 

Yhteishavainnointipäivä on osa koko Euroopan ja Keski-Aasian kattavaa EuroBirdwatch-tapahtumaa. Tapahtuman tavoitteena on herättää kiinnostusta muuttolintuja ja niiden suojelua kohtaan.

Havainnointi
Havainnointipaikan saa itse valita, paikkaa ei tarvitse etukäteen ilmoittaa, mutta toki tiedon voi myös jakaa muille esim. Kylyverkossa. 

Yhteinen havainnointiaika on 7.00 – 13.00 (aurinko nousee klo 7.20). Kaikki muuttolennossa havaitut linnut kirjataan ylös, ja nämä havainnot kirjataan Tiiraan päivän jälkeen. 

Jos havainnoi porukalla, on syytä selvästi sopia kuka kirjaa havainnot ja ilmoittaa ne Tiiraan. Muutto on hyvä kirjata tunnin jaksoissa: jos havaintojakso alkaa klo 7.00, ensimmäinen jakso on 7.00-8.00, seuraava 8.00-9.00 jne. 

Havaintojen ilmoittaminen Tiiraan
Huomaa myös erillinen ohje Tiiraan tallentamisesta. 

Havainnoissa ilmoitetaan omilla riveillä vähintään muuttavat ja paikalliset omilla riveillään. Jos on kirjannut tunnin jaksoissa muuton, jokainen tunti omalle rivilleen. 

Ainakin runsaimmista lajeista ilmoitetaan Tiiraan mielellään muuttosuunnasta tietoa lisätietoja -kenttään. 

Jos aloittaa havainnoinnin jo ennen yhteistä aikaa tai jatkaa havainnointia vielä yhteisen ajan jälkeen, nämä havainnot tulee kirjata erikseen ja ilmoittaa Tiirassa omilla riveillä (voivat olla kyllä samassa havainnossa). 

Pinnakisasta
Pinnakisa on yhteisen havaintoajan kestoinen (7.00-13.00) ja siinä lasketaan havaintopaikalta havaitut kaikki lajit, riittää jos yksikin paikalta havaitsee lajin. Alueena, josta lajit lasketaan, on joko lintutorni tai max 10x10 m alue.

Pinnakisasta ilmoitetaan tulokset viestillä (tekstiviesti/ whatsapp-viesti/ sähköposti) samana päivänä klo 18 mennessä; p. 0453411075 / esa.partanen@yahoo.com / esapart@gmail.com 

Viestiin paikka, havainnoijat, lajimäärä ja pari parasta lajia. 

Maastolomake, Tiira-ohje sekä muutamia syksyjen yhteishavainnointien yhteenvetoraportteja löytyy täältä: 
https://www.kyly.fi/toiminta/yhteishavainnointi/ 

Tervetuloa tapahtumaan mukaan niin aiemmin osallistuneet kuin uudetkin!