Pihakisan säännöt

Yhdistys järjestää talvikauden (joulu-, tammi- ja helmikuu) ajalla pihakisan. Kisa käydään pihojen välisenä toveri- ja herrasmieshenkisenä kisana. Osallistujia muistutetaan myös piharuokintojen ylläpidosta, jolloin kaikkein tärkeimmät eli osa talvehtimaan jäävistä linnuista hyötyy hyvin hoidetuista ruokinnoista. Lisäksi jäsenistö sekä yhdistys saa hyvän kuvan talvikauden lintulajeista. 

Sinisorsa ja varis. Toinen jokapihan vieras, toinen harvemmin nähty, mutta silti joka talvi joillakin pihoilla. (Kuva: J. Räsänen)

Pihojen välillä lajien määrä vaihtelee huomattavasti, koska pihan sijainnilla on merkittävä vaikutus talvikauden havainnoissa. Pihat, joilta on hyvä näkyvyys, esimerkiksi joulukuussa usein sulana olevalle merenlahdelle, ovat selvästi paremmassa asemassa kuin sisämaassa olevat maalaistalon pihat. Mielenkiintoisinta onkin kilpailla omien edellisvuosien tuloksien ja/tai naapurin kanssa.

Talvikuukausien aikana KyLY:n alueen pihoilta on tehty havaintoja yhtenä talvikautena enimmillään 101 lintulajista. Yhteensä vuosien 2002-23 aikana on tehty havaintoja 130:stä lajista (tilanne helmikuun 2023 lopussa).

Pihakisaan osallistuminen 
Pihakisaan ilmoittaudutaan sähköpostitse ennen kisan alkua ilmoitettavalle yhteyshenkilölle, ilmoittautumiseen nimi ja pihan sijainti kylän/kaupunginosan tarkkuudella. 

Väliaikatulokset ilmoitetaan sähköpostitse kisan yhteyshenkilölle viikottain siten, että aina maanantaina ilmoitetaan edellisen viikon aikana havaitut uudet lajit. Kisaan voi tulla mukaan myös kesken talven ilmoittamalla yhteyshenkilölle nimensä, pihan sijainnin ja siihen mennessä havaitsemansa lajit. 

Pihakisan säännöt
Kisa-aika 1.12.–28.2. (Karkausvuonna 29.2.) 
Pihan tulee sijaita KyLY:n toimialueella. 
Kisaan voi osallistua oman pihansa lisäksi myös mökin, työpaikan, sukulaisen tms. pihalla. 
Lintu voi olla havaintohetkellä pihan ulkopuolella, mutta havainnon tekijän pitää olla pihalla. 
Myös ikkunan läpi tehty havainto hyväksytään, koska ruokintapaikkojen häirintää tulisi välttää erityisesti pakkasjaksojen aikana. 
Pihakisa on kaikille avoin.  Kisa on pihakohtainen, ei henkilökohtainen.
Pihakisan ylläpitäjä päättää sääntötulkinnoista. 
Pihakisassa havaitut harvinaisuudet (eli RK/ARK-lajit, lajilista ja ilmoitusohjeet osoitteessa: https://www.birdlife.fi/havainnot/harvinaisuudet/rk/) tulee ilmoittaa normaalin käytännön mukaisesti.  

Havainnot toivotaan ilmoitettavan myös Tiiraan.
Kisakohtaiset ohjeet sekä kisatilanne tiedotetaan kyly-verkossa.

Kisakauden 2023-2024 yhteyshenkilö 
Joni Räsänen  
joni.rasanen1(at)gmail.com

Lapintiainen (Poecile cinctus) ja sinitiainen (Cyanistes caeruleus)