Pihakisa

Pihakisa 2020-21 on päättynyt 

Ennätyksiä rikottiin lähes kaikissa mahdollisissa kategorioissa. Jo ensimmäisellä viikolla havaittiin kisahistorian ensimmäiset kurppalajit, neljännellä viikolla luhtakana ja kisan puolivälissä kaulushaikara, ja viikko sen jälkeen kuningaskalastaja, joka oli kisahistorian 129. talvinen pihalaji. Uusi lajimääräennätys syntyi jo viidennellä viikolla kasvaen lopulta 101 lajiin!  Talvipihakisojen lajimäärässä KyLY onkin BirdLife Suomen jäsenyhdistyksistä kärjessä.

Myös pihakohtaisessa lajimäärässä tehtiin uusi ennätys, kun Jari Venemiehen pihalta Virolahdella havaittiin 62 lajia. Onnittelut Jarille!

Alla lopputulokset.

Laulurastas ilmestyi pihakisan kolmannella viikolla kouvolalaiseen pihaan. (Kuva: Kalle Ylimäki)

Yhdistys järjestää talvikauden (joulu-, tammi- ja helmikuu) ajalla pihakisan. Kisa käydään pihojen välisenä toveri- ja herrasmieshenkisenä kisana. Osallistujia muistutetaan myös piharuokintojen ylläpidosta, jolloin kaikkein tärkeimmät eli osa talvehtimaan jäävistä linnuista hyötyy hyvin hoidetuista ruokinnoista. Lisäksi jäsenistö sekä yhdistys saa hyvän kuvan talvikauden lintulajeista. 

Pihojen välillä lajien määrä vaihtelee huomattavasti, koska pihan sijainnilla on merkittävä vaikutus talvikauden havainnoissa. Pihat, joilta on hyvä näkyvyys, esimerkiksi joulukuussa usein sulana olevalle merenlahdelle, ovat selvästi paremmassa asemassa kuin sisämaassa olevat maalaistalon pihat. 

Talvikuukausien aikana KyLY:n alueen pihoilta on tehty havaintoja yhtenä talvikautena enimmillään 88 lintulajista. Meren- ja järvenrannalla sijaitsevilta pihoilta havaintoja on kertynyt yli 50 lintulajista yhden talven aikana. Yhteensä vuosien 2002-19 aikana on tehty havaintoja 121 lajista (tilanne helmikuun 2019 lopussa).

Pihakisaan osallistuminen 
Pihakisaan ilmoittaudutaan sähköpostitse ennen kisan alkua ilmoitettavalle yhteyshenkilölle, ilmoittautumiseen nimi ja pihan sijainti kylän/kaupunginosan tarkkuudella. 

Väliaikatulokset ilmoitetaan sähköpostitse kisan yhteyshenkilölle viikottain siten, että aina alkuviikon aikana ilmoitetaan edellisen viikon aikana havaitut uudet lajit. Kisaan voi tulla mukaan myös kesken talven ilmoittamalla yhteyshenkilölle nimensä, pihan sijainnin ja siihen mennessä havaitsemansa lajit. 

Pihakisan säännöt
Kisa-aika 1.12.–28.2. (Karkausvuonna 29.2.) 
Pihan tulee sijaita KyLY:n toimialueella. 
Kisaan voi osallistua oman pihansa lisäksi myös mökin, työpaikan, sukulaisen tms. pihalla. 
Lintu voi olla havaintohetkellä pihan ulkopuolella, mutta havainnon tekijän pitää olla pihalla. 
Myös ikkunan läpi tehty havainto hyväksytään, koska ruokintapaikkojen häirintää tulisi välttää erityisesti pakkasjaksojen aikana. 
Pihakisa on kaikille avoin. 
Pihakisan ylläpitäjä päättää sääntötulkinnoista. 
Pihakisassa havaitut harvinaisuudet (eli RK/ARK-lajit, lajilista ja ilmoitusohjeet osoitteessa: https://www.birdlife.fi/havainnot/harvinaisuudet/rk/) tulee ilmoittaa normaalin käytännön mukaisesti.  
Kisakohtaiset ohjeet sekä kisatilanne tiedotetaan kyly-verkossa.

Kisakauden 2019-2020 yhteyshenkilö 
Joni Räsänen  
joni.rasanen1(at)gmail.com

Lapintiainen (Poecile cinctus) ja sinitiainen (Cyanistes caeruleus)
Räkättirastaita (Turdus pilaris) pihlajanmarjojen kimpussa.