Pihakisa
.jpg)
Se olisi tämän talven pihakisa lusittu ja tulokset ovat selvinneet.
Useammastakin pihasta kantautui tietoa, että lajimäärät eivät olleet tavanomaisella tasolla. Lajimäärään vaikutti ainakin aikaisin alkanut talvi ja vesistöjen jäätyminen. Ja vaikka tammi-helmikuu olivatkin tavanomaista lämpöisempiä, ei varhaisia kevätmuuttajia havaittu. Kymenlaakson huono pikkujyrsijätilanne vaikutti pöllöjen ja päiväpetolintujenkin vähäiseen määrään.
Helmikuun viimeisinä viikkoina laaksokuntaamme vaelsi nälkäisiä lapin- ja viirupöllöjä, mutta silti lappalaisia ei havaittu pihoilla ensimmäistäkään ja viirupöllöjäkin vain kaksi - molemmat viimeisen viikon aikana. Huuhkajakanta ilmeisesti vähenee edelleen, mikäli pihakisatilastoihin on luottamista. Laji havaittiin vain kahdelta pihalta tänä talvena. Lehtopöllö sentään näyttää olleen keskimääräistä runsaampi. Varpuspöllöjä havaittiin suunnilleen keskiarvon mukaisesti. Sarvipöllöjä havaittiin yksi, hiiri- ja helmipöllöä ei lainkaan.
Yleisin päiväpetolintu oli varpushaukka, joka havaittiin 19 pihalla, mikä on hieman keskiarvon alapuolella. 11 pihalta havaittu merikotka oli 22 pihakisatalveen verrattuna keskimääräistä runsaampi, mutta kuitenkin viime talvien tasolla. Kanahaukkoja nähtiin kymmenestä pihasta, mikä on reilusti alle keskiarvon. Piekana nähtiin yhdeltä pihalta ja Buteo sp yhdeltä pihalta. Muita päiväpetoja ei ollenkaan.
Lähes kaikkia vesilintulajeja havaittiin tavanomaista vähemmän. Monia useimpina talvina havaittuja ei lainkaan.
Kanalintuja nähtiin suunnilleen edellisten talvien tapaan, lukuun ottamatta fasaania, jonka määrät vaikuttavat edelleen laskevan.
Lokeista havaittiin kala-, harmaa- ja merilokkeja, kaikkia tavanomaista vähemmän. Puluja nähtiin vain yhdeksässä pihassa, mikä on keskimääräistä vähemmän, sepelkyyhkyjä nähtiin tavanomaisesti kahdessa pihassa.
Tikoista harmaapää vaikuttaa runsastuneen, pikkutikka vähentyneen. Käpytikka nähtiin taas kahta pihaa lukuun ottamatta kaikissa pihoissa.
Viime syksyn pihlajanmarjakato aiheutti marjalintujen vähyyden. Sekä tilhiä, että räkättirastaita oli tavanomaista vähemmän, mutta on niitä joinakin talvina ollut vieläkin vähemmän. Mustarastaitakin oli hiukan keskiarvoa vähemmin. Muita rastaita ei ollut jäänyt talvehtimista yrittämään.
Metsätiaisten alamäki näyttää jatkuvan. Sini- ja talitiainen jäivät listoilta pois vain yhdessä pihassa. Pähkinänakkeli näyttäytyi peräti neljällä pihalla, mikä on yksi vähemmän kuin viimetalven ennätys. Puukiipijöiden ja hippiäisten määrät olivat suurin piirtein keskiarvossa.
Isolepinkäistä havaittiin hiukan keskimääräistä vähemmin, mikä johtunee myös myyrien vähyydestä. Harakoita ja variksia oli tavanomaista vähemmän. Ehkä tämän talven suurin yllättäjä oli korppi, joka havaittiin varislinnuista useimmalla pihalla ja ensimmäisen kerran pihakisahistoriassa yli 90 % pihoista!
Molempia varpusia havaittiin tavanomaista vähemmän, samoin peippoja. Punatulkku oli peippolinnuista runsain ja nähtiin yhtä pihaa lukuun ottamatta kaikkien kisaajien pihoilla. Viherpeippoja havaittiin vähemmän kuin kertaakaan pihakisahistoriassa. Joko niitä taas vaivaa trikomonoosi? (Omat havaintoni - useammalta paikkakunnalta - eivät kylläkään tue "klooristen" vähenemistä.) Vihervarpusia, urpiaisia ja käpylintuja havaittiin tavanomaista vähemmän. Myös keltasirkku jäi pitkänajan keskiarvosta.
Vaikka linnut tuntuivat monin paikoin vähentyneen, saatiin lajeja kasaan 76, mikä on kolme yli keskiarvon.
Viimeisellä, 9-päiväisellä viikolla uusia lajeja havaittiin kaksi. Jo mainittu viirupöllö (Iitissä ja Haminassa) sekä taviokuurna (Haminassa). Eniten lajisaldoaan kasvatti piha Kanerva Ahvenkoskelta, peräti viidellä uudella lajilla.
Sitten lopputuloksiin: Eniten lajeja havaittiin iittiläisellä Olli Kivisen pihalla. Viimeinen, vähän pidennetty viikko, nosti lajimäärää Kymentaassa kahdella, 44:ään. Hyvin tasaväkisesti koko talven iittiläispihan kanssa kilpaili Veli-Matti Multasen piha Haminan Hevossaaressa, mutta uusia lajeja ei vaan ilmestynyt pihapiiriin koko helmikuussa. Näin ollen Hevossaaressa jäätiin 42 lajiin. Pronssille sijoittui 35 lajilla Esa Partasen piha Kotkan Kotkansaarella. Onnittelut kärkikolmikolle!
Toivottavasti näemme vähintään yhtä sankoin joukoin taas ensi talvena.
Lopullinen tulostaulukko
- Pihakisa 2022-23 vko13.pdf 284 KB
Talven 2022-23 pihakisan lopputulokset
Yhdistys järjestää talvikauden (joulu-, tammi- ja helmikuu) ajalla pihakisan. Kisa käydään pihojen välisenä toveri- ja herrasmieshenkisenä kisana. Osallistujia muistutetaan myös piharuokintojen ylläpidosta, jolloin kaikkein tärkeimmät eli osa talvehtimaan jäävistä linnuista hyötyy hyvin hoidetuista ruokinnoista. Lisäksi jäsenistö sekä yhdistys saa hyvän kuvan talvikauden lintulajeista.

Pihojen välillä lajien määrä vaihtelee huomattavasti, koska pihan sijainnilla on merkittävä vaikutus talvikauden havainnoissa. Pihat, joilta on hyvä näkyvyys, esimerkiksi joulukuussa usein sulana olevalle merenlahdelle, ovat selvästi paremmassa asemassa kuin sisämaassa olevat maalaistalon pihat. Mielenkiintoisinta onkin kilpailla omien edellisvuosien tuloksien ja/tai naapurin kanssa.
Talvikuukausien aikana KyLY:n alueen pihoilta on tehty havaintoja yhtenä talvikautena enimmillään 101 lintulajista. Yhteensä vuosien 2002-23 aikana on tehty havaintoja 130:stä lajista (tilanne helmikuun 2023 lopussa).
Pihakisaan osallistuminen
Pihakisaan ilmoittaudutaan sähköpostitse ennen kisan alkua ilmoitettavalle yhteyshenkilölle, ilmoittautumiseen nimi ja pihan sijainti kylän/kaupunginosan tarkkuudella.
Väliaikatulokset ilmoitetaan sähköpostitse kisan yhteyshenkilölle viikottain siten, että aina maanantaina ilmoitetaan edellisen viikon aikana havaitut uudet lajit. Kisaan voi tulla mukaan myös kesken talven ilmoittamalla yhteyshenkilölle nimensä, pihan sijainnin ja siihen mennessä havaitsemansa lajit.
Pihakisan säännöt
Kisa-aika 1.12.–28.2. (Karkausvuonna 29.2.)
Pihan tulee sijaita KyLY:n toimialueella.
Kisaan voi osallistua oman pihansa lisäksi myös mökin, työpaikan, sukulaisen tms. pihalla.
Lintu voi olla havaintohetkellä pihan ulkopuolella, mutta havainnon tekijän pitää olla pihalla.
Myös ikkunan läpi tehty havainto hyväksytään, koska ruokintapaikkojen häirintää tulisi välttää erityisesti pakkasjaksojen aikana.
Pihakisa on kaikille avoin. Kisa on pihakohtainen, ei henkilökohtainen.
Pihakisan ylläpitäjä päättää sääntötulkinnoista.
Pihakisassa havaitut harvinaisuudet (eli RK/ARK-lajit, lajilista ja ilmoitusohjeet osoitteessa: https://www.birdlife.fi/havainnot/harvinaisuudet/rk/) tulee ilmoittaa normaalin käytännön mukaisesti.
Havainnot toivotaan ilmoitettavan myös Tiiraan.
Kisakohtaiset ohjeet sekä kisatilanne tiedotetaan kyly-verkossa.
Kisakauden 2022-2023 yhteyshenkilö
Joni Räsänen
joni.rasanen1(at)gmail.com

