Pihakisa

Tämän talven Pihakisa on saatu päätökseen

Maanantaina oli helmikuun viimeinen ja näin ollen pihakisakin on tältä talvelta taputeltu. Viimeisellä viikolla tuli vielä runsaasti havaintoja ja myös neljä uutta lajia tälle talvelle: ampuhaukka nähtiin Virolahdella, uuttukyyhky Virolahdella ja Kotkassa, helmipöllö havaittiin Virolahdella ja Haminassa, sekä sarvipöllö Haminassa. Talven kokonaislajimäärä nousi 77:ään, mikä on ihan hyvä määrä niinkin aikaisessa vaiheessa alkaneelle talvelle.

Lehtopöllöjä havaittiin viimeisellä viikolla peräti seitsämällä uudella pihalla. Muita runsaampia ensihavaintoja olivat merikotka (4), viherpeippo (5) ja vihervarpunen (5).

Eniten lajeja pihallaan havaitsi Jari Venemies Virolahden Vilkkilästä, yhteensä 54 lajia. Ero seuraavaan pihaan venyi  peräti 11 lajiin. Lämpimät onnittelut Vilkkilään, jossa lintuja on kuin Vilkkilässä kissoja.

Ensi talvena kisataan taas - toivottavasti "nähdään" samoissa merkeissä silloin niin vanhojen kuin uusienkin kisaajien kanssa. 

Alla talven 2021-22 lopputulokset.

Sepelkyyhky puuttuu vielä tämän talven pihalajistosta. Kotkan Tervaleppälehto, tammikuu 2021. (Kuva: J. Räsänen)

Yhdistys järjestää talvikauden (joulu-, tammi- ja helmikuu) ajalla pihakisan. Kisa käydään pihojen välisenä toveri- ja herrasmieshenkisenä kisana. Osallistujia muistutetaan myös piharuokintojen ylläpidosta, jolloin kaikkein tärkeimmät eli osa talvehtimaan jäävistä linnuista hyötyy hyvin hoidetuista ruokinnoista. Lisäksi jäsenistö sekä yhdistys saa hyvän kuvan talvikauden lintulajeista. 

Pihojen välillä lajien määrä vaihtelee huomattavasti, koska pihan sijainnilla on merkittävä vaikutus talvikauden havainnoissa. Pihat, joilta on hyvä näkyvyys, esimerkiksi joulukuussa usein sulana olevalle merenlahdelle, ovat selvästi paremmassa asemassa kuin sisämaassa olevat maalaistalon pihat. Mielenkiintoisinta onkin kilpailla omien edellisvuosien tuloksien ja/tai naapurin kanssa.

Talvikuukausien aikana KyLY:n alueen pihoilta on tehty havaintoja yhtenä talvikautena enimmillään 101 lintulajista. Yhteensä vuosien 2002-21 aikana on tehty havaintoja 129:stä lajista (tilanne helmikuun 2021 lopussa).

Pihakisaan osallistuminen 
Pihakisaan ilmoittaudutaan sähköpostitse ennen kisan alkua ilmoitettavalle yhteyshenkilölle, ilmoittautumiseen nimi ja pihan sijainti kylän/kaupunginosan tarkkuudella. 

Väliaikatulokset ilmoitetaan sähköpostitse kisan yhteyshenkilölle viikottain siten, että aina maanantaina ilmoitetaan edellisen viikon aikana havaitut uudet lajit. Kisaan voi tulla mukaan myös kesken talven ilmoittamalla yhteyshenkilölle nimensä, pihan sijainnin ja siihen mennessä havaitsemansa lajit. 

Pihakisan säännöt
Kisa-aika 1.12.–28.2. (Karkausvuonna 29.2.) 
Pihan tulee sijaita KyLY:n toimialueella. 
Kisaan voi osallistua oman pihansa lisäksi myös mökin, työpaikan, sukulaisen tms. pihalla. 
Lintu voi olla havaintohetkellä pihan ulkopuolella, mutta havainnon tekijän pitää olla pihalla. 
Myös ikkunan läpi tehty havainto hyväksytään, koska ruokintapaikkojen häirintää tulisi välttää erityisesti pakkasjaksojen aikana. 
Pihakisa on kaikille avoin.  Kisa on pihakohtainen, ei henkilökohtainen.
Pihakisan ylläpitäjä päättää sääntötulkinnoista. 
Pihakisassa havaitut harvinaisuudet (eli RK/ARK-lajit, lajilista ja ilmoitusohjeet osoitteessa: https://www.birdlife.fi/havainnot/harvinaisuudet/rk/) tulee ilmoittaa normaalin käytännön mukaisesti.  
Kisakohtaiset ohjeet sekä kisatilanne tiedotetaan kyly-verkossa.

Kisakauden 2021-2022 yhteyshenkilö 
Joni Räsänen  
joni.rasanen1(at)gmail.com

Lapintiainen (Poecile cinctus) ja sinitiainen (Cyanistes caeruleus)
Räkättirastaita (Turdus pilaris) pihlajanmarjojen kimpussa.