Pihakisa

Yhdistys järjestää talvikauden (joulu-, tammi- ja helmikuu) ajalla pihakisan. Kisa käydään pihojen välisenä toveri- ja herrasmieshenkisenä kisana. Osallistujia muistutetaan myös piharuokintojen ylläpidosta, jolloin kaikkein tärkeimmät eli osa talvehtimaan jäävistä linnuista hyötyy hyvin hoidetuista ruokinnoista. Lisäksi jäsenistö sekä yhdistys saa hyvän kuvan talvikauden lintulajeista. 

Pihojen välillä lajien määrä vaihtelee huomattavasti, koska pihan sijainnilla on merkittävä vaikutus talvikauden havainnoissa. Pihat, joilta on hyvä näkyvyys, esimerkiksi joulukuussa usein sulana olevalle merenlahdelle, ovat selvästi paremmassa asemassa kuin sisämaassa olevat maalaistalon pihat. 

Talvikuukausien aikana KyLY:n alueen pihoilta on tehty havaintoja yhtenä talvikautena enimmillään 88 lintulajista. Meren- ja järvenrannalla sijaitsevilta pihoilta havaintoja on kertynyt yli 50 lintulajista yhden talven aikana. Yhteensä vuosien 2002-19 aikana on tehty havaintoja 121 lajista (tilanne helmikuun 2019 lopussa).

Pihakisaan osallistuminen 
Pihakisaan ilmoittaudutaan sähköpostitse ennen kisan alkua ilmoitettavalle yhteyshenkilölle, ilmoittautumiseen nimi ja pihan sijainti kylän/kaupunginosan tarkkuudella. 

Väliaikatulokset ilmoitetaan sähköpostitse kisan yhteyshenkilölle viikottain siten, että aina alkuviikon aikana ilmoitetaan edellisen viikon aikana havaitut uudet lajit. Kisaan voi tulla mukaan myös kesken talven ilmoittamalla yhteyshenkilölle nimensä, pihan sijainnin ja siihen mennessä havaitsemansa lajit. 

Pihakisan säännöt
Kisa-aika 1.12.–28.2. (Karkausvuonna 29.2.) 
Pihan tulee sijaita KyLY:n toimialueella. 
Kisaan voi osallistua oman pihansa lisäksi myös mökin, työpaikan, sukulaisen tms. pihalla. 
Lintu voi olla havaintohetkellä pihan ulkopuolella, mutta havainnon tekijän pitää olla pihalla. 
Myös ikkunan läpi tehty havainto hyväksytään, koska ruokintapaikkojen häirintää tulisi välttää erityisesti pakkasjaksojen aikana. 
Pihakisa on kaikille avoin. 
Pihakisan ylläpitäjä päättää sääntötulkinnoista. 
Pihakisassa havaitut harvinaisuudet (eli RK/ARK-lajit, lajilista ja ilmoitusohjeet osoitteessa: https://www.birdlife.fi/havainnot/harvinaisuudet/rk/) tulee ilmoittaa normaalin käytännön mukaisesti.  
Kisakohtaiset ohjeet sekä kisatilanne tiedotetaan kyly-verkossa.

Kisakauden 2019-2020 yhteyshenkilö 
Joni Räsänen  
joni.rasanen1(at)gmail.com

Lapintiainen (Poecile cinctus) ja sinitiainen (Cyanistes caeruleus)

Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin loppui myös talvikauden 2019-20 pihakisa. Ja nyt saatiinkin kisalle todella komea loppu, kun syntyi pihakisahistorian uusi lajiennätys; 40 osallistuneelta pihalta havaittiin yhteensä 89 lajia! Ja hieno oli lajikin jolla ennätys syntyi, nimittäin Virolahdella havaittiin viimeisellä kisaviikolla merihanhi, joka oli samalla ensimmäinen havainto kyseisestä lajista kisan historiassa. Menneenä talvena havaittiin kokonaiset kolme uutta lajia Kymenlaaksolaispihoilla, mikä nosti kisahistorian kokonaislajimäärän 124:ään. Muut ensikertalaiset olivat Kouvolassa havaittu kuikka ja Kotkassa havaittu mustakaularastas.

Eniten lajeja - 52 - havaittiin Olli Kivisen pihalla Iitissä. Isot onnittelut sinne! Toinen sija meni Kotkaan Jari Venemiehen pihalle (50 lajia) ja kolmas Pyhtäälle Ari Vuorion pihalle (44 lajia) - hienoja lukemia niilläkin pihoilla. 

Keskimäärin pihoilla nähtiin 27,7 lajia. Mikä tärkeintä, useammallakin pihalla tehtiin uusi oma ennätys, mutta tavoiteltavaa jäi myös tuleville talville.

Lajeista punatulkku, sini- ja talitiainen näyttäytyivät kaikilla pihoilla, kun käpytikka, harakka ja varis kähmyilivät piilossa kukin kahden pihan osalta. Ässä-lajeiksi (vain yhdellä pihalla havaituiksi) jäivät merihanhi, haapana, lapasotka, mustalintu, kuikka, maakotka, nokikana, sepel- ja uuttukyyhky, hiiri- ja helmipöllö, pohjantikka, koskikara, rautiainen, punarinta, mustakaularastas, hemppo, taviokuurna ja pulmunen.

Kiitokset kaikille osallistujille ja linturikasta kevättä. Uusi pihakisa alkaa taas ensi joulukuussa.