Pihakisa

Pihakisan seitsemäs viikko

Kisan puoliväli on ohitettu ja viime viikolla havaittiin kolme uutta lajia tälle talvelle: piekana ja hiirihaukka Virolahdella sekä mustapääkerttu Kouvolassa. 

Alla tulokset seitsemännen kisaviikon jälkeen.

Pihakisa 2021-22 alkaa 1.12.2021 

Kyseessä on jo kahdeskymmenes kerta kun kymenlaaksolaispihoilla kilvoitellaan talvisen pihakisan merkeissä. Viime talvena ennätyksiä rikottiin lähes kaikissa mahdollisissa kategorioissa. Talvipihakisojen lajimäärässä KyLY onkin BirdLife Suomen jäsenyhdistyksistä kärjessä. Saas nähdä mitä tuleva talvi tuo mukanaan. 

Tervetuloa mukaan juhlavuoteen vanhat ja uudet lintujen ystävät.

Alla olevassa taulukossa viime talven lopputulokset ja kuvan alapuolella säännöt.

Sepelkyyhky puuttuu vielä tämän talven pihalajistosta. Kotkan Tervaleppälehto, tammikuu 2021. (Kuva: J. Räsänen)

Yhdistys järjestää talvikauden (joulu-, tammi- ja helmikuu) ajalla pihakisan. Kisa käydään pihojen välisenä toveri- ja herrasmieshenkisenä kisana. Osallistujia muistutetaan myös piharuokintojen ylläpidosta, jolloin kaikkein tärkeimmät eli osa talvehtimaan jäävistä linnuista hyötyy hyvin hoidetuista ruokinnoista. Lisäksi jäsenistö sekä yhdistys saa hyvän kuvan talvikauden lintulajeista. 

Pihojen välillä lajien määrä vaihtelee huomattavasti, koska pihan sijainnilla on merkittävä vaikutus talvikauden havainnoissa. Pihat, joilta on hyvä näkyvyys, esimerkiksi joulukuussa usein sulana olevalle merenlahdelle, ovat selvästi paremmassa asemassa kuin sisämaassa olevat maalaistalon pihat. Mielenkiintoisinta onkin kilpailla omien edellisvuosien tuloksien ja/tai naapurin kanssa.

Talvikuukausien aikana KyLY:n alueen pihoilta on tehty havaintoja yhtenä talvikautena enimmillään 101 lintulajista. Yhteensä vuosien 2002-21 aikana on tehty havaintoja 129:stä lajista (tilanne helmikuun 2021 lopussa).

Pihakisaan osallistuminen 
Pihakisaan ilmoittaudutaan sähköpostitse ennen kisan alkua ilmoitettavalle yhteyshenkilölle, ilmoittautumiseen nimi ja pihan sijainti kylän/kaupunginosan tarkkuudella. 

Väliaikatulokset ilmoitetaan sähköpostitse kisan yhteyshenkilölle viikottain siten, että aina maanantaina ilmoitetaan edellisen viikon aikana havaitut uudet lajit. Kisaan voi tulla mukaan myös kesken talven ilmoittamalla yhteyshenkilölle nimensä, pihan sijainnin ja siihen mennessä havaitsemansa lajit. 

Pihakisan säännöt
Kisa-aika 1.12.–28.2. (Karkausvuonna 29.2.) 
Pihan tulee sijaita KyLY:n toimialueella. 
Kisaan voi osallistua oman pihansa lisäksi myös mökin, työpaikan, sukulaisen tms. pihalla. 
Lintu voi olla havaintohetkellä pihan ulkopuolella, mutta havainnon tekijän pitää olla pihalla. 
Myös ikkunan läpi tehty havainto hyväksytään, koska ruokintapaikkojen häirintää tulisi välttää erityisesti pakkasjaksojen aikana. 
Pihakisa on kaikille avoin.  Kisa on pihakohtainen, ei henkilökohtainen.
Pihakisan ylläpitäjä päättää sääntötulkinnoista. 
Pihakisassa havaitut harvinaisuudet (eli RK/ARK-lajit, lajilista ja ilmoitusohjeet osoitteessa: https://www.birdlife.fi/havainnot/harvinaisuudet/rk/) tulee ilmoittaa normaalin käytännön mukaisesti.  
Kisakohtaiset ohjeet sekä kisatilanne tiedotetaan kyly-verkossa.

Kisakauden 2021-2022 yhteyshenkilö 
Joni Räsänen  
joni.rasanen1(at)gmail.com

Lapintiainen (Poecile cinctus) ja sinitiainen (Cyanistes caeruleus)
Räkättirastaita (Turdus pilaris) pihlajanmarjojen kimpussa.