Projektilajit

Pikkutikka - vuoden lintu 2021

BirdLifen vuoden lintu -hankkeen kohdelaji on tänä vuonna pikkutikka. Tavoitteena on selvittää pikkutikan esiintymistä ja kantaa koko maassa.  

Pikkutikka on pieni, suunnilleen peipon kokoinen lintu. Suurimman osan vuodesta pikkutikka on varsin huomaamaton. Se kiipeilee ketterästi puiden oksilla ja kaivelee ötököitä lahopuista. Parhaiten pikkutikan löytää keväällä soidinaikana, jolloin linnut kiikittävät ja rummuttavat etenkin aamuisin.  

Pikkutikan elinympäristöä ovat lehtipuuvaltaiset metsät, joissa on runsaasti pienikokoista lahopuuta. Erityisesti vesistöjä reunustavat rantalepikot ovat sen mieleen. Taajama-alueilla pikkutikan voi löytää muun muassa hoitamattomista lehtipuupöheiköistä. 

Selvitystyöhön tarvitaan kaikkia harrastajia. BirdLifen kotisivuille on koottu vinkkejä pikkutikan etsintään. Etsintäohje löytyy osoitteesta: https://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/vuoden-linnut/pikkutikka-vuoden-lintu-2021/pikkutikan-etsimisohjeet/

Kaikki havainnot kannattaa ilmoittaa Tiira-lintutietopalvelussa. Jokainen havainto on arvokas!

Lisätietoja pikkutikasta ja vuoden lintu -hankkeesta BirdLifen kotisivuilta https://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/vuoden-linnut/pikkutikka-vuoden-lintu-2021/

Pikkutikka (Dendrocopos minor) on pienin tikkamme. Kuva Kalle Ylimäki

Aiempien vuosien projektilajit löytyvät BirdLife Suomen sivuilta.

Pikkutylli (Charadrius dubius) oli vuoden 2017 lintu.
Pikkutylli (Charadrius dubius) oli vuoden 2017 lintu