Lintuatlastiedote ja pari helppoa vinkkiä kesälle

3.4.2023

Tee pääsiäisenä atlashavaintoja

Pääsiäinen lähestyy. Oletpa kotona tai lähdet kotimaan lomareissuun, havainnoi samalla alkukevään pesijöitä. Takatalvista huolimatta kevät etenee: varislinnut rakentavat pesiä, teeret pulisevat, tiaiset ja viherpeipot laulavat sekä tikat rummuttavat ja nakuttavat pesäkoloa.

Huomaathan, että uuden atlasvuoden reviirikirjaukset ovat erillisiä viime vuoden reviirikirjauksista. Jos tietyllä paikalla huusi yhtenä päivänä harmaapäätikka vuonna 2022 ja samoin yhtenä päivänä vuonna 2023, lajista merkitään kummallekin vuodelle pesimävarmuusindeksi 2 yhden havaintopäivän mukaan. Eli vuodelle 2023 ei merkitä suoraan indeksiä 4 sillä perusteella, että laji oli paikalla viime vuonnakin. Tästä on tullut atlaskoordinaattoreille kyselyitä.


Kaikki havainnot ovat tärkeitä!

Toisen atlasvuoden myötä on olennaista sisäistää, että kaikki havainnot ovat atlaksessa tärkeitä. Tämän merkitys havainnollistui vastikään, kun vapaaehtoiset atlasaktiivit kävivät läpi Tiiraan kirjattuja havaintoja Lapista viime kesältä. Moni lintuharrastaja oli ilmoittanut Lapin retkeltään havaintoja, mutta jättänyt pesimävarmuusindeksit merkitsemättä. Atlasaktiivit ovat urakoineet heidän puolestaan lisäämällä näistä Tiira-havainnoista tulkittuja atlashavaintoja Lajitietokeskukseen. Kiitos tähän työhön osallistuneille! Sen myötä tyhjien atlasruutujen määrä väheni ja Lapin ruutuja myös vihertyi eli selvitysaste nousi tyydyttäväksi. Toisin sanoen näilläkin havainnoilla oli merkitystä! Olisi kuitenkin kaikille helpompaa, että kukin havainnoija itse merkitsee pesimävarmuusindeksit.
Muista siis merkitä havaintoosi pesimävarmuusindeksi ja muistuta kaveriasikin!


Varaa vakiolinja!

Vakiolinjoja on varattu ilahduttavasti lisää viimeisen parin viikon aikana. Liity joukkoon, varaa vakiolinja! Vakiolinjojen tiedot ovat äärimmäisen tärkeitä Suomen linnuston seurannassa. Lintuatlas ei korvaa linjalaskennoilla saatavaa lintutietoa. Sen sijaan saamme vakiolinjoilta tiedot lintuatlakseen. Eli jos mietit, lasketko vakiolinjan vai lähdetkö atlasretkelle, laske vakiolinja.

Kirjaudu sivulle laji.fi, valitse ”Tallenna havaintoja” > ”Maalintujen linjalaskennat” > ”Vakiolinjat ja ilmoittaminen”.

Tietoa linjalaskennasta: www.luomus.fi/fi/pesimalintujen-linja-pistelaskenta


Kulkuluvat kuntoon

Jos varaat vakiolinjan tai suunnittelet atlasretkeä alueelle, joka on rajavyöhykettä tai luonnonpuistoa, tarvitset kulkuluvan. Rajavyöhykelupa myönnetään nopeasti, mutta luonnonpuiston kulkulupa pitää hakea vähintään 2 kuukautta ennen retkeilyä. Hae siis kesän kulkulupa luonnonpuistoon nyt!

Rajavyöhykelupa: https://raja.fi/rajavyohykelupa

Luonnonpuiston liikkumislupa: www.metsa.fi/maat-ja-vedet/luvat/tutkimus-ja-liikkumisluvat/


Vinkkejä atlashavainnointiin

-Pidä lintuatlas mielessä! Atlashavainnointi poikkeaa tavanomaisesta linturetkestä. Kiinnitä pesimäkauden mittaan huomiota erityisesti lintujen nokkaan ja varoitteluun. Ruokaa kantava emo on havainto varmasta pesinnästä (indeksi 74).

-Ota tavaksi ilmoittaa retkeltä vähintään yksi pesimävarmuusindeksin sisältävä havainto KAIKISTA retkesi lajeista. Näin atlakseen tulee ilmoitettua tietoja tavallisistakin lajeista. Ilmoita lajikohtaisesti korkeimman indeksin havaintosi.

-”En viitsi pajulintuja ja peippoja ilmoittaa.” – Haluammeko, että Suomen yleisimpien lajien atlaskartat ovat aukkoisia? Monelta ruudulta on nimittäin ilmoitettu pesintöjä vähälukuisista lajeista, mutta ei yleisimmistä. Kiinnitä huomiota peipon, pajulinnun ja muiden runsaiden lajien puuhiin ja varmista niidenkin pesintä!

-”Joku muu varmaan ilmoittaa atlashavaintoja.” – Ei, vaan ilmoita sinä. Kymenlaaksossa ja muuallakin itäisessä Suomessa aktiivisia atlashavainnoijia on hyvin vähän, joten jokaisen harrastajan havainnot ovat arvokkaita. Yksikin havainnoija saa paljon aikaan, ja kaikki yhdessä saamme aikaan eniten.

-Helppo vinkki 1: kesän reissullasi pysähdy syrjäseudulla metsäautoteillä ja nappaa havaitsemasi lajit atlakseen.

-Helppo vinkki 2: kun tuttusi on mökillä, pyydä häntä lähettämään kesäaamuna mökkinsä pihalta video kahtena aamuna. Jos sama laji laulaa molemmilla kerroilla, saat kuitattua mökin atlasruutuun lajista todennäköisen pesinnän (indeksi 4). Yhden päivän laulajista saat mahdollisen pesinnän (indeksi 2). Bonuksena tuttusi voi innostua tarkkailemaan lintuja kuultuaan, mitä lajeja mökillä on.


KyLY:n lintuatlasvastaava Eetu Paljakka, eetu.paljakka(at)gmail.com


Lisätietoa lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:

https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:

https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:

https://laji.fi/map

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/