Lintutilannekatsaus 14.-20.03.2022

21.3.2022

Yöpakkaset ovat pitäneet korkeita hankia ja jäitä vielä otteissaan, mutta pikkuhiljaa on alkanut helpottaa. Laulujoutsenia on saapunut jo Pohjois-Kymenlaakson vähäisille sulapaikoille. Merialueilla kyhmyjoutsenia, merihanhia ja merimetsoja on tullut selvästi lisää. Tukkasotkat saapuivat myös kuluneella viikolla, nyt niitä on havaittu jo useilla paikoilla. Rannikolla myös töyhtöhyyppien, kiurujen ja pulmusten lukumäärät ovat moninkertaistuneet, vaikka lunta vielä riittääkin pelloilla. Ensimmäiset sepelkyyhkyt, mustarastaat ja peipot virittelevät jo äänijänteitään.

Uusia lajeja keväälle: metsähanhi, tundrahanhi, harmaasorsa, tukkasotka, naurulokki, selkälokki, riskilä, taivaanvuohi, muuttohaukka, jalohaikara, kurki, pähkinähakki, niittykirvinen, pajusirkku.

Tyynien ja kirkkaiden säiden jatkuessa sää suosii retkeilijää. Ajankohta on oikein hyvä esimerkiksi pöllöretkelle tai aamuiselle tikkaretkelle.

Viikon harvinaisuudet: jalohaikara Virolahden Vilkkilänturalla, ohilentäneet muuttohaukat Virolahdella ja Haminassa sekä hiiripöllöt Haminassa (yht. 2) ja Pyhtäällä (1). Valkoselkätikasta (pääosin rummuttelevista) on tullut kiitettävästi havaintoja, lähes 30 yksilöstä.

Alkukevään aikana olemme toistaiseksi välttyneet suurharvinaisuuksilta, mutta kenties ensi viikolla lounatuuli tuo sellaisiakin alueellemme. Joka tapauksessa muuttolintuja on tulossa lähipäivinä lisää, paljon.

Havainnot on kerätty havaintopalvelu Tiirasta (www.tiira.fi).

Töyhtöhyyppiä on nähty viikon aikana enenevissä määrin. (kuva: Eetu Paljakka)